۱. رنگ چک های جدید که مشمول ثبت در سامانه صیاد هستند، بنفش می باشد.
۲. برای صدور و دریافت چک های قبل از سال ۱۴۰۰ ، نیازی به ثبت اطلاعات در سامانه صیاد نمی باشد.
۳. دسته چک های قبلی تا زمان اعلام رسمی بانک مرکزی، همچنان قابل پذیرش در بانک ها و مراجع قضایی می باشند.
۴. برای کاهش ریسک های احتمالی، از قبول چک های قدیمی برای ضمانت های بیش از ۲ سال خودداری شود.
۵. در زمان دریافت چک، شناسه ۱۶ رقمی صیادی بالای چک از سامانه بانک مرکزی استعلام شده و صرفا در صورت سفید بودن وضعیت، چک از متقاضی دریافت شود.
۶. در زمان دریافت چک شرکتها (اشخاص حقوقی)، لازم است شرایط مهر و تک یا چند امضاء بودن چک و اسناد تجاری در آخرین آگهی شرکت در سایت روزنامه رسمی کنترل شده و پس از تطبیق با چک صادره، نسبت به پذیرش چک اقدام نمایید.
۷. اطلاعات مندرج روی چک شامل تاریخ، مبلغ، ذینفع و بابت باید با اطلاعات درج شده در سامانه صیاد توسط صادرکننده دقیقا کنترل شود. هرگونه مغایرت، مانع از وصول چک خواهد بود.
۸. در صورت عدم ثبت اطلاعات چک در سامانه صیاد، چک مذکور مشمول قانون چک نبوده و صرفا نقش یک سند مدنی را دارد که نشان میدهد از شخصی طلب دارید.
۹. در صورت برگشت چک، محرومیت های زیر شامل صاحب حساب و امضا کنندگان خواهد شد؛
• عدم افتتاح هرگونه حساب و صدور کارت بانکی جدید در کلیه بانکها
• مسدود شدن کلیه حسابها در شبکه بانکی تا میزان کسری مبلغ چک
• عدم پرداخت تسهیلات، صدور ضمانتنامه و گشایش اعتبار اسنادی
• عدم تحویل دسته چک جدید
• عدم امکان صدور چک جدید در سامانه صیاد
۱۰. صدور چک های جدید در وجه حامل ممنوع بوده و بانک ها از پذیرش آنها خودداری می کنند؛ اما امکان درج حامل به عنوان گیرنده در مورد چک های قبلی همچنان امکان پذیر می باشد. در این رابطه پیشنهاد می شود از قبول این چک ها تا حد امکان خودداری گردد.
۱۱. علیرغم سیستمی شدن فرایندهای صدور، انتقال و دریافت چک، اما همچنان در زمان وصول و برگشت چک، ارائه اصل برگ چک به بانک الزامی است؛ در غیر این صورت بانک اقدامی نخواهد کرد.
۱۲. اعطای دسته چک به اشخاص دارای بدهی غیرجاری و چک برگشتی رفع سوءاثر نشده ممنوع است.
۱۳. محرومیت های چک برگشتی شرکت ها (اشخاص حقوقی)، علاوه بر شرکت به عنوان صاحب حساب، شامل امضا کنندگان چک نیز خواهد شد.
۱۴. با خارج شدن مدیرعامل یا امضاکننده از شرکت، سابقه سو و محرومیتها تا زمان رفع سوء اثر چک، برای ایشان اعمال خواهد شد.
۱۵. در زمان ارائه چک به بانک، در صورت کسر یا فقدان موجودی حساب، ابتدا متصدی بانک باید موجودی سایر حسابهای صاحب حساب در آن بانک را کنترل نموده و در صورت وجود مبلغ، آن را به دارنده چک پرداخت نماید. این امر نیاز به اجازه قبلی صاحب حساب ندارد.
۱۶. در فرض وجود بخشی از مبلغ چک در حساب جاری یا سایر حساب های صاحب حساب در آن بانک، ذی نفع می تواند با دریافت آن، نسبت به کسر مبلغ چک، درخواست صدور گواهی عدم پرداخت نماید. در این حالت اصل چک تحویل بانک شده و برگه گواهی عدم پرداخت، جایگزین لاشه چک در مراجع قضایی خواهد بود و چک به نسبت کسری مبلغ، بی محل محسوب خواهد شد.
۱۷. در فرض امضاء چک برگشتی توسط وکیل شخص حقیقی، کلیه محرومیت ها علاوه بر صاحب حساب، شامل وکیل ایشان نیز می شود.
۱۸. در صورت مخدوش بودن برگه چک، بانک از پرداخت خودداری کرده و به درخواست دارنده نسبت به صدور گواهی عدم پرداخت اقدام میکند.
۱۹. در فرض برگشت چک به علت مغایرت اطلاعات سامانه با مندرجات برگ چک، همانند کسر موجودی سابقه اشخاص مربوطه در سامانه بانک مرکزی ثبت شده و محرومیت ها برای ایشان اعمال خواهد شد.
۲۰. در زمان برگشت چک، بانک ها می بایست نسبت به درج کد رهگیری منحصر به فرد بر روی گواهی عدم پرداخت اقدام نمایند. کد رهگیری لازمه پیگیری های بعدی در مراجع قضایی خواهد بود. صدور کد رهگیری برای چک هایی که قبل از آذر ۹۷ برگشت خورده اند ممنوع است.
۲۱. ثبت صدور و انتقال چک در سامانه صیاد، جایگزین پشت نویسی در چک شده و نیازی به پشت نویسی چک های جدید نمی باشد.
۲۲. تعداد انتقال چک بین اشخاص در سامانه صیاد، محدودیتی نداشته و یک چک می تواند به دفعات بین اشخاص منتقل شود.
۲۳. در صورتی که ذینفع (دارنده) چک در زمان تایید پذیرش چک در سامانه، عمدا یا سهوا به جای تایید، رد نماید، ثبت چک در سیستم لغو شده و صادر کننده میتواند چک یاد شده را مجدد به نام وی یا شخص دیگری ثبت کند.
۲۴. در صورت اشتباه صادرکننده در ثبت مشخصات چک، صادر کننده می تواند قبل از تایید دارنده با مراجعه به بانک خود، نسبت به لغو ثبت چک اقدام نماید. در فرض تایید سیستمی چک توسط دارنده، می بایست هر دو با مراجعه به شعبه درخواست ابطال نمایند.
۲۵. حسب آیین نامه اجرایی ماده ۶ قانون صدور چک ، برای چک های صادره با مبالغ بالاتر از ۱۰ میلیارد ریال اشخاص حقوقی دارای حساب تجاری و ۱ میلیارد ریال اشخاص حقیقی، لازم است فیلد بابت بر روی چک و در سامانه تکمیل شود. برای مبالغ کمتر، این موضوع اختیاری می باشد.
۲۶. از مهمترین مزایای قانون چک جدید، امکان صدور مستقیم اجرائیه و مصادره اموال صاحب حساب در کمترین زمان مطابق ماده ۲۳ قانون میباشد. جهت بهره مندی از این امر لازم است از دریافت چک های مشروط یا چک هایی که در آن قید شده بابت تضمین خودداری شود.