امروزه تمامی صاحبان استارتاپها و کسبوکارهای نوین، در مسیر پیشرفت خود نیازمند آشنایی با انواع قراردادهای استارتاپی و مسائل مربوط به آنها هستند.آنچه که برای موسسان و سرمایهگذاران یک استارتاپ، مطلوب و ایدهآل است، پیریزی صحیح و محکم بنیانهای حقوقی و قانونی استارتاپ است. بدون شک مهمترین ابزار جهت پایهریزی این بنیان محکم و به دنبال آن، تضمین تقریبی موفقیت استارتاپ در آینده، «قرارداد» است.تنظیم درست و دقیق قراردادهای استارتاپی باعث پیشگیری از بسیاری دعاوی احتمالی علیه استارتاپ شما شده و به تبع، شما را از دادن هزینههای مالی و حقوقی فراوان در آینده مصون میکند.
۱-توافق نامه سهامداران (shareholders agreement) ۲ -قراردادهم بنیانگذار( Co-founders agreement)
۳-قراردادواگذاری سهام استارت اپ (وستینگ) ۴-قرارداداعطای سهام تشویقی به کارمندان ۵ – قراردادهای کار ۶-قرارداداستفاده ازخدمات بامشتریان ۷-توافق عملیاتی (oprating agreement) ۸- قراردادعدم افشا یا منع اطلاعات محرمانه(non-disclosare agreement/NDA) ۹-قراردادمنع رقابت ۱۰- قراردادسرمایه گذاری استارت اپ ۱۱- قرادادشتاب دهنده ۱۲- قراردادپیمانکاری ۱۳- قراردادتملک و ادغام ۱۴- قراردادمالکیت فکری ۱۵-قراردادفروش استارت اپ
که در این مقاله به طور مفصل به قرارداد سهامداران یا SHA می پردازیم.
یک قرارداد الزام آور است که در واقع برای کنترل و مدیریت روابط میان سهامداران شرکت و برای مشخص کردن تعهدات و وظایف هر یک از آنها تنظیم میشود.در ابتدای شکلگیری یک کسب و کار روابط میان اعضای آن کسب و کار روال عادی خودش را طی میکند ولی گاهی در طول مسیر مسائلی پیش میآید که به نوعی این رابطه از شکل اولیه خود خارج می شود. حال در چنین شرایطی این توافقنامه در صورتی که از ابتدا منعقد شده باشد، میتواند از منافع سهامداران حمایت کند. اگر اختلاف نظری در مسیر پیش بیاید، این توافقنامه به حل مشکل کمک کرده و رجوع به توافق اولیه را مقدور میسازد. وجود یک توافق روشن پیش از هر اختلاف نظری حتی میتواند از شروع بسیاری از اختلاف نظرها جلوگیری کند.
قرارداد Shareholders Agreement معمولا زمانی که شرکت به ثبت رسیده است و سهامداران متعهد شدهاند میان آنها منعقد میشود تا با خط مشی، ساختار و وظایف خودشان به طور کامل آشنا شوند. البته این امر در مواردی استثنا هم دارد به این صورت که ممکن است در مراحل اولیه شکلگیری شرکت با توافق همگی آنها منعقد شود.
در این قرارداد که یک بخش از مهمترین مسائل حقوقی استارتاپها به شمار میرود، مفاد زیر درج خواهد شد.
از آنجایی که قرارداد SHA قراردادی مهم و پیچیده است پیشنهاد میکنیم برای تنظیم آن حتما با یک مشاور حقوقی که سابقه تنظیم تفاهمنامه سرمایهگذاران را داشته مشورت کرده و با راهنماییهای او دست به انعقاد قرارداد بزنید.
تفاهمنامه بنیانگذاران یا قرارداد موسسین استارتاپ، توافقی است میان
بنیانگذاران که مالکیت، سرمایهگذاریهای اولیه و وظایف و مسئولیتهای هر یک از آنها را مشخص میکند. در مواقع اختلاف نظر دقیقا نشان میدهد که بنیانگذاران بر سر چه مسائلی با یکدیگر توافق کردهاند. حال تفاوت این دو قرارداد در این است که تفاهمنامه بنیانگذاران صرفا بر روابط میان موسسین موثر است در حالی که توافقنامه سهامداران بنیانگذارن، سرمایهگذاران و منافع هر دو گروه را در بر میگیرد.
درخواست تنظیم قرارداد sha
۱– هدف از انعقاد قرارداد
SHA
سهامداران برای ارائه مدیریت و کنترل امور شرکت، کنترل امور کسب و کار، تقسیم سود، توزیع سهام و توزیع داراییها به هنگام انحلال شرکت این قرارداد را منعقد میکنند.
۲– سهامداران
ارائه لیستی از سهامداران به همراه مشخصات هر یک از آنها و درصد تقریبی مالکیت شرکت. مواردی که در این قسمت درج میشود سهام قابل توجه شرکت را تشکیل میدهند و هر سهام اضافیای که هر یک از سهامداران در آینده از منابع شرکت به دست بیاورد نیز باید در این بند درج شود.
۳– مدیریت و کنترل عملیات شرکت
حق رای هر سهامداری متناسب با میزان سهام خود حق رای دارد.
جلسات سهامداران
هیئت مدیره
نقشها و مسئولیتهای هیئت مدیره و مدیران
ریاست هیئت مدیره
۴– عدم رقابت
هر سهامداری متعهد میشود که در طول زمانی که در شرکت فعالیت میکند یا بعد از آن تا زمان مشخصی که مورد توافق قرار میگیرد، به استخدام شرکت دیگری که از نظر عملکرد کاملا برابر یا شبیه عملکرد شرکت فعلی است، در نمیآید یا در آن سرمایهگذاری نمیکند و طرح رقابت با این شرکت را نمیریزد.
میتوانید نمونه قرارداد عدم رقابت را دریافت کنید و هنگام شروع همکاری با هریک از سهامداران از آن استفاده کنید.
۵– مشارکت در سود و سهام
سود خالص و ضرر خالص شرکت برای هر سال مالی بر مبنای تعهداتی مطابق با اصول کلی حسابداری تعیین میشود.
درصد مشارکت هر سهامدار در سود خالص شرکت مطابق با میزان سهام هر یک از آنها است.
۶– محرمانگی در قرارداد SHA
اطلاعات محرمانه
مواردی نظیر لیست مشتریان، روشها و اطلاعات فنی شرکت و سایر مواردی که مرتبط با شرکت است و به تصویب آن میرسد جز اسرار شرکت هستند. در این صورت هر سهامداری متعهد میشود که در صورت دستیابی به اسرار تجاری به هیچ وجه آنها را فاش نمیکند.
مسئولیت شخصی که اطلاعات محرمانه به او منتقل میشود
اطلاعات سهامداران
در صورتی که برای کسب و کار خود نیاز به استفاده از قرارداد محرمانگی داشتید میتوانید همین الان برای دریافت این قرارداد اقدام کنید.
۷– حق مالکیت فکری
حقوق مالکیت فکری در ملکیت شرکت باقی میماند و نباید توسط هیچ یک از اعضا مورد استفاده قرار بگیرد مگر آنهایی که در یک قرارداد مکتوب مورد توافق شرکت قرار گرفته است.
۸- انتقال سهام در قرارداد SHA
انتقال سهام به دلیل فوت یکی از سهام داران
انتقال سهام به دلایل دیگر
۹– راههای حل و فصل اختلافات قرارداد SHA
تعریف اختلاف نظر
فرآیند حل و فصل اختلاف نظر
محل میانجیگری
ارائه درخواست به دادگاه
هزینه حل و فصل اختلافات
– انحلال شرکت
برای انحلال شرکت توافق همه سهامداران الزامی است. پروسه انحلال شرکت و تقسیم داراییهای آن میان سهامداران در همین بند به طور جزئی مشخص میگردد
نویسنده: بهاره سادات هاشمی زاده
دفتر حقوقی دکتر فرهنگ پور مشاور شما در تمام مراحل می باشد،برای دریافت مشاوره رایگان در زمینه استارت آپ با ما تماس بگیرید.
۰۲۱-۹۱۶۹۳۳۱۹